

Ένας ζωικός οργανισμός, για να διατηρηθεί
στη ζωή και να παράγει, καταναλώνει
τροφή, η οποία περιέχει ενέργεια και θρεπτικά
συστατικά. Στην περίπτωση των αγροτικών
ζώων η τροφή απαρτίζεται από
χονδροειδείς και συμπυκνωμένες ζωοτροφές.
Οι ζωοτροφές περιέχουν υδατάνθρακες,
λιπαρές ουσίες, αζωτούχες ουσίες, ανόργανα
στοιχεία και βιταμίνες και σε διάφορους κατά
περίπτωση, αλλά κατάλληλους, συνδυασμούς
απαρτίζουν τα σιτηρέσια των ζώων,
τα οποία πρέπει να καλύπτουν επακριβώς
τις ανάγκες τους για συντήρηση και παραγωγή
σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Ένα σιτηρέσιο όμως, εκτός από κανονικό,
πρέπει να είναι και οικονομικό, ώστε εκτός
από την ποσότητα και την ποιότητα των
κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται,
το εκ διατροφής κόστος αυτών να είναι κατά
το δυνατόν ελάχιστο.
Για την αποτελεσματικότερη διατροφή
των ζώων επιλέγονται οι πλέον κατάλληλες
ζωοτροφές, οι οποίες μετά από οικονομική
αξιολόγηση και υγειονομικό έλεγχο μπορούν
να υποστούν κάποια προετοιμασία, για να
βελτιωθεί η εκμετάλλευση του σιτηρεσίου.
Η ποσότητα και η ποιότητα του χορηγούμε-
. νου σιτηρεσίου επηρεάζει, εκτός από την υγεία
και την παραγωγικότητα των ζώων, την
ποιότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών
προ"ίόντων, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για
το σημερινό καταναλωτή.
1. Τι είναι ζωοτροφή και τι περιέχει;
2. Τι είναι θρεπτικό συστατικό;
3. Ποια είναι η προέλευση των ζωοτροφών;
4. Ποιες είναι οι κατηγορίες των συστατικών
που περιέχονται στις ζωοτροφές;
5. Ποιος είναι ο ρόλος του νερού στο ζωικό
οργανισμό;
6. Ποιες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών
περιέχουν ενέργεια;
7. Τι και ποια είναι τα απαραίτητα αμινοξέα;
8. Τι και ποια είναι τα απαραίτητα λιπαρά
οξέα;
9. Ποια είναι τα πλαστικά στοιχεία, ποια τα
ιχνοστοιχεία και σε ποιες κατηγορίες
θρεπτικών συστατικών περιέχονται;
1 Ο. Τι είναι οι βιταμίνες, σε ποιες κατηγορίες
χωρίζονται και ποιες βιταμίνες περιλαμβάνει
η κάθε κατηγορία;
11. Ποιες είναι οι κυριότερες χονδροειδείς
ζωοτροφές;
12. Με ποιους τρόπους συντηρούνται οι χονδροειδείς
ζωοτροφές;
13. Ποιες υποκατηγορίες συμπυκνωμένων
ζωοτροφών υπάρχουν και ποιες ζωοτροφές
περιλαμβάνει κάθε τέτοια υποκατηγορία;
14. Τι είδους ανάγκες έχει ένας ζωικός οργανισμός;
15. Ποιες είναι οι κατηγορίες των αναγκών
των ζώων;
16. Από ποιους παράγοντες εξαρτώνται οί
ανάγκες των ζώων;
17. Τι περιλαμβάνουν οι ανάγκες συντήρησης,
γαλακτοπαραγωγής, κυοφορίας και
ανάπτυξης;
18. Σε τι μονάδες εκφράζονται οι ανάγκες
των ζώων σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά;
19. Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι ζωοτροφές
για την κατάρτιση ενός σιτηρεσίου;
20. Τι είναι σιτηρέσιο;
21. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται
για την κατάρτιση ενός σιτηρεσίου ;
163
22. Πότε ένα σιτηρέσιο λέγεται κανονικό;
23. Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία των ζωοτροφών
και τι η προετοιμασία του σιτηρεσίου;
24. Τρόποι χορήγησης ενός σιτηρεσίου;
25. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υγιεινή
κατάσταση των ζωοτροφών;
26. Τι και ποιοι είναι οι αντιδιαιτητικοί παράγοντες;
27. Ποια προβλήματα υγείας δημιουργούνται
στα ζώα από τις τοξικές ουσίες;
28. Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται η
εκμετάλλευση του σιτηρεσίου και προς
ποια κατεύθυνση;
29. Με ποιους τρόπους βελτιώνεται η εκμετάλλευση
ενός σιτηρεσίου;
30. Τι προκαλεί στα ζώα η χορήγηση ενός
σιτηρεσίου ελλειμματικού σε ενέργεια;
31. Τι προκαλεί στα ζώα η χορήγηση ενός
σιτηρεσίου πλεονασματικού σε ενέργεια;
32. Τι προκαλεί στα ζώα η χορήγηση ενός
σιτηρεσίου ελλειμματικού σε αζωτούχες
ουσίες;
33. Τι προκαλεί στα γαλακτοπαραγωγά ζώα
η χορήγηση ενός σιτηρεσίου με χαμηλή
περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες;
34. Ποια χαρακτηριστικά των ζωικών προ"ίόντων
επηρεάζονται από τη διατροφή ;
35. Ποια συστατικά του σιτηρεσίου επηρεάζουν
την αναπαραγωγική ικανότητα των
ζώων;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
ΕΚΙΙΑΙΔΕΥfΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
Σκοπός:
Σκοπός της επίσκεψης είναι η ξενάγηση του
μαθητή στους διάφορους χώρους μιας βιομηχανίας
ζωοτροφών και η παρουσίαση των διαφόρων
παραγωγικών διαδικασιών, που ακολουθούνται,
για την παραγωγή ενός αριθμού
προϊόντων (μιγμάτων, ισορροπιστών κ.λπ).
Γενικές πληροφορίες:
Στο κεφάλαιο περί ζωοτροφών αναφέρθηκαν
οι σχετικές πληροφορίες για τις πρώτες ύλες
που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων,
καθώς και στα περί σιτηρεσίων, για την
κατάρτιση και την παρασκευή των μειγμάτων.
Εκπαιδευτική διαδικασία
Οι μαθητές θα χωριστούν κατ' αρχήν σε ομάδες
για να ξεναγηθούν καλύτερα στο χώρο
της βιομηχανίας. Κάθε ομάδα θα αναλάβει τη
συγκέντρωση πληροφοριών (σύνταξη ερωτηματολογίου)
για ένα από τα παρακάτω θέματα:
α. Εγκατάσταση βιομηχανίας (πού, πότε,
πώς ... )
β. Οργάνωση βιομηχανίας (χώροι, μηχανολογικός
εξοπλισμός, προμήθεια πρώτων υλών,
προϊόντα που βγάζει, εμπορία)
γ. Παραγωγική διαδικασία (αδρή περιγραφή
των διαφόρων τμημάτων, παρασκευής ισορροπιστών,'
μιγμάτων, pellets ... )
δ. Δείγματα πρώτων υλών και τελικών προϊόντων
(χημείο, χημικές αναλύσεις, ταμπέλες
με τη σύσταση των προϊόντων της βιομηχανίας)
ε Προβλήματα -προοπτικές των βιομηχανιών
ζωοτροφών.
Μετά την πραγματοποίηση της επίσκεψης,
κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το ερωτηματολόγιό
της και θα συζητηθούν τυχόν απορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου